Viete, že inkontinencia sa netýka len starších žien?

Myslím, že inkontinencia je jedným z tých ochorení, ktoré ľudia, ktorých sa nedotýka, bagatelizujú a tí, ktorých sa dotýka, o ňom nechcú hovoriť, pretože ho považujú za príliš zahanbujúci. Ja som si vždy myslela, že ide o typický problém starších žien, ale po pôrode syna (ktorý mal viac ako 4 kg!) som sa musela potýkať s nechcenými únikmi moču aj ja, a tak som si začala zisťovať viac. A bola som veľmi prekvapená, čo všetko môže s inkontinenciou súvisieť.

Inkontinencia moču je samovoľný nechcený únik moču, pričom môže ísť o kontinuálny slabý únik alebo jednotlivé väčšie či menšie epizódy. Môže sa prejaviť častým nutkaním chodiť na toaletu, a to ako vo dne, tak v noci. Taktiež môže byť spojený len s konkrétnymi situáciami, či už ide o šport, fyzickú námahu, alebo psychický stres.

Tieto zdravotné problémy sa dotýkajú ako mužov, tak žien, ale u tých sú podstatne častejšie. Všeobecne je zakorenená predstava, že sa týka len starších žien, čo však nie je pravda. Časté močenie u žien je veľmi rozšírené aj v skupine tehotných a žien po pôrode alebo aj medzi vrcholovými športovkyňami.

Inkontinencia je problém, ktorý neradno podceňovať. Okrem toho, že pre pacienta je to stav, ktorý mu zhoršuje kvalitu bežného života, tak môže postupom času spôsobiť ďalšie zdravotné problémy, napr. rôzne infekcie a gynekologické komplikácie, a pri zanedbaní sa vždy zhoršuje. Naopak, ak sa podchytí zavčasu, je liečba pomerne úspešná. Dobrou správou tiež je, že v súčasnosti existuje množstvo prostriedkov, ktoré vám pomôžu výrazne zlepšiť kvalitu bežného dňa už počas terapie.

Príčiny vzniku inkontinencie

V ľudskom tele naplnenie močového mechúra vyvolá pocit nutkania na močenie. V normálnom stave sa táto informácia podá v dostatočnom predstihu do mozgu, kde sa vedome rozhodne o jeho vyprázdnení. Pri ňom sa močový mechúr stiahne, zvierače sa povolia a moč kontrolovane odtečie. V tomto procese môže v každom kroku dôjsť ku komplikáciám, ktoré spôsobia inkontinenciu moču. Často vznikajú ako vedľajší príznak iného ochorenia a nemali by byť podceňované. K nekontrolovanému úniku moču teda môže dôjsť, ak:

  • systém zvieračov nemá dostatočnú uzavierateľnú silu;
  • močový mechúr kontrahuje príliš silno alebo, naopak, vôbec;
  • podávanie nervových impulzov medzi močovou sústavou, miechou a mozgom je čiastočne alebo úplne prerušené.

Aké sú druhy inkontinencie

Inkontinenciu delíme na dva základné druhy:

  • Prechodná inkontinencia vzniká obvykle v dôsledku zápalu močového mechúra, z dôvodu nárokov na panvové dno vo vysokých štádiách tehotenstva alebo po pôrode, pre nadmerný príjem kofeínu či užívanie liekov. Napriek tomu, že, čo sa sily a intenzity týka, môže byť rovnako silná ako trvalá inkontinencia, dobrou správou je, že sa dá s väčším či menším úsilím riešiť a vo väčšine prípadov aj úspešne vyriešiť.
  • Trvalá alebo klasická inkontinencia vzniká v dôsledku oslabenia svalstva panvového dna z dôvodu prirodzeného starnutia organizmu, ochorení mozgu alebo nervovej sústavy, najčastejšie ako následok mozgovej príhody, obrny, Alzheimerovej alebo Parkinsonovej choroby. Príčinou môžu byť aj iné vážne ochorenia, ako cukrovka, choroby prostaty a nádorové ochorenia. V týchto prípadoch je nutné liečiť primárne pôvodnú chorobu, a nie inkontinenciu samotnú.

Ako proti inkontinencii bojovať?

Inkontinenčné problémy nepodceňujte. Určite sa o nich zmieňte niektorému zo svojich doktorov. Môže ísť o praktického lekára, gynekológa, urológa, internistu či neurológa. Po tom, čo prebehne prvá diagnostika – obvykle ide o detailné zistenie, ako často dochádza k nechceným únikom, v akom množstve, či máte problémy, resp. bolesti aj pri bežnom močení a iných okolností, príde na vyšetrenie moču (kvôli možným infekciám). Podľa týchto zistení môže byť buď rovno stanovená presnejšia diagnóza a ďalší postup liečby, alebo môžete byť poslaní na špecializované vyšetrenie na urológiu.

Ak inkontinencia vznikla v dôsledku iného vážneho ochorenia, napr. cukrovky alebo nádorového ochorenia, je dôležité sa zamerať na toto. Ak však inkontinencia je dôsledkom iných vplyvov, môže byť užitočné cvičenie a celková zmena životného štýlu.

Ktoré kroky by mohli pomôcť s močovými problémami?

Posilňovanie svalov panvového dna môže pomôcť predovšetkým ženám, ktoré s inkontinenciou bojujú kvôli tehotenstvu a po pôrode. Veľmi jednoduchým a účinným cvičením je zatínanie svalov panvového dna niekoľkokrát po sebe. Ideálne dokonca počas močenia.

Zníženie telesnej hmotnosti. Preukázal sa vzťah medzi obezitou a vznikom inkontinencie, preto sa ako prvý krok odporúča práve zníženie váhy, ktoré môže mať pozitívny vplyv aj na iné ochorenia.

Zmena životosprávy, predovšetkým zníženie príjmu močopudných nápojov, napr. kávy.

Farmakologická liečba – existujú voľnopredajné prípravky, ktoré podporujú zdravie močových ciest. Toto vám priamo s inkontinenciou pravdepodobne nepomôže, ale ak napr. trpíte na časté zápaly močového mechúra a pre ne na inkontinenciu, je to jeden z malých krokov k dosiahnutiu celkového zdravia.

Čo vám môže pomôcť počas liečby

Ak aj začnete svoje problémy s inkontinenciou riešiť hneď, ako si ich uvedomíte, dokonalý stav obvykle nedosiahnete okamžite. No a medzitým sa môžete dostať do pomerne nepríjemných situácií. Našťastie, v súčasnosti je už na trhu dostupné široké spektrum produktov, ktoré vám počas liečby uľahčia život.

Záleží na rozsahu vašich problémov, môžete si vybrať od slipových vložiek cez bežné inkontinenčné vložky, cez vkladacie plienky na únik moču až po celé jednorazové inkontinenčné nohavičky. Výhodou je, že tieto produkty sú vyrábané s ohľadom na špecifiká inkontinencie a okrem veľkej savosti zabezpečujú aj ochranu pred zápachom a vznikom infekcií. Ich použitie je veľmi príjemné a, samozrejme, sú navrhnuté tak, aby nič neprezrádzalo, že ich práve používate.

Na svoje problémy môžete teda takmer zabudnúť a rozhodne si nemusíte robiť starosti, že by vás strápnili na verejnosti. Tieto produkty kúpite vo väčších lekárňach alebo v predajniach zdravotníckych pomôcok. A ak máte pocit, že nákup osobne by ste nezvládli, dajú sa nájsť aj v elektronických obchodoch.

Ako som to vyriešila ja?

Inkontinencia je problém, ktorý sa dotýka pomerne veľkej časti ľudí, ale jeho príčiny sú obvykle marginalizované. Rozhodne sa to však neoplatí – ak ide o menej vážne príčiny, dajú sa ľahko liečiť a zbytočne si komplikujete každodenné fungovanie. Môžu však byť aj jedným z prvých príznakov závažnejších ochorení, ktoré treba riešiť, a preto sa nehanbite a svoje problémy s inkontinenciou prediskutujte so svojím doktorom.

Ja som nakoniec dopadla veľmi dobre – vďaka každodennému cvičeniu svalov panvového dna sa mi niekoľko mesiacov po pôrode podarilo problémy zvládnuť. Napriek tomu niektoré hygienické pomôcky mám ešte stále doma a, obzvlášť ak sa idem venovať športu, neváham si ich vziať. Cítim sa lepšie, pretože sa rozhodne nemusím obávať žiadnych viditeľných nepríjemností.

Pridaj komentár