Páni, inkontinencia nie je koniec sveta

Inkontinencia, alebo samovoľný únik moču, sa týka čoraz častejšie nielen ženskej populácie, ale aj pánov. Z vlastných skúsenosti viem, že práve muži o tejto chúlostivej diagnóze neradi rozprávajú a majú tendenciu ju dokonca utajovať. Toto však vedie k rapídnemu zníženiu kvality ich života. Skorou diagnostikou však možno tento problém úspešne vyriešiť.

Môjmu hlbšiemu pátraniu po príčinách a možných riešeniach diagnózy s tak trochu vznešeným názvom, predchádzalo zistenie, že môj dlhoročný partner trpí týmto nepríjemným ochorením. Po krátkej fáze rozčarovania nasledovalo moje pátranie po možnostiach liečby poruchy močového mechúra, ktorá je v súčasnosti rozšírenejšia než cukrovka či astma.

Našťastie v dnešnej dobe už existujú mnohé efektívne možnosti liečby. Súčasný trh ponúka veľmi kvalitné zdravotnícke pomôcky na únik moču, ktoré prispievajú k zachovaniu vysokého hygienického komfortu bez nutnosti vzdať sa aktívneho spôsobu života.

Hanba musí ísť bokom

Podľa niektorých odhadov, až tretinu ľudí trpiacich únikom moču tvoria muži. Mnohí odborníci poukazujú na to, že tento chúlostivý problém môže byť prejavom vážnejších ochorení, najčastejšie prostaty.

Skutočnosť, že môj partner trpí inkontinenciou som zistila, samozrejme, až po nejakom čase – keďže mi to statočne dlhšiu dobu tajil. Ako typický muž si odmietal pripustiť, že ide naozaj o vážny problém až do chvíle, keď už nemal na výber.

Môj kedysi veľmi aktívny partner sa mi strácal pred očami a vehementne sa ma vždy pokúšal presvedčiť, že vlastne o nič nejde. Jeho výhovorky, prečo sa vyhýba doteraz obľúbeným spoločným aktivitám, boli rôzne. Väčšinou to odôvodňoval svojou únavou z pracovného vypätia, či tým, že sa mu jednoducho nechce nikam ísť.

Ignorovaním sa problém nevyrieši

Popieranie skutočnosti, že trpí týmto ochorením situáciu len zhoršovali. Bez potrebnej liečby sa príznaky jeho poruchy časom len zintenzívňovali, čo spôsobovalo čoraz väčšie obmedzenia v bežnom živote môjho priateľa.

Z dostupných zdrojov na internete som sa dozvedela, že, ak tento stav trvá dlhodobo, výrazne vplýva na zníženie kvality “wellbeingu” postihnutého, pričom môže vyústiť až do depresívnych stavov. V prípade môjho partnera sa napätá situácia vyhrotila, keď raz na spoločnom výlete s našimi priateľmi nedobehol na toaletu a nijako nemohol zamaskovať mokrú mapu na svojich nohaviciach.

Po tejto udalosti nasledovalo pár dní, kedy sa v dôsledku svojej frustrácie izoloval a dokonca si zobral na týždeň voľno z práce. Nasledovala séria mojich zúfalých pokusov dovolať sa mu, no bolo to márne, nakoľko mal vypnutý telefón.

Skorá diagnostika je základ úspechu

Môj priateľ sa mi až po týždni od vyššie opísanej udalosti konečne ozval s tým, že sa chce so mnou porozprávať. Na druhý deň mi zatelefonoval a vyslovil odhodlanie riešiť svoj problém. Po sérii odborných vyšetrení mu stanovili diagnózu benígnej hypertrofie prostaty – čiže nezhubného zväčšenia prostaty a s tým súvisiacej urgentnej inkontinencie.

Urgentná inkontinencia je definovaná ako nedobrovoľný únik moču so silným nutkaním na močenie. Obaja sme boli radi, že sa nejedná o zhubnú formu ochorenia, ktorej výskyt má podľa aktuálnych štatistík stúpajúcu tendenciu. Následne som ihneď začala zisťovať, aké sú príčiny uvedenej dysfunkcie, ktorá sa čoraz častejšie vyskytuje aj u mužov ešte pred dovŕšením päťdesiatky.

Možnosti riešenia úniku moču

Ako som pri svojom hľadaní zistila, súčasný trh ponúka celý rad možností, ako účinne riešiť ťažkosti tohto druhu pre všetky stupne a formy uvedeného ochorenia so zreteľom na individuálne potreby jednotlivca. Keďže v našom prípade išlo o tú ľahšiu formu inkontinencie, problémy s ňou spojené sa dali pomerne účinne zvládnuť.

Mnoho kvalitných výrobcov a značiek poskytuje aj pre pánov pestrú škálu produktov, na ktoré sa môžu spoľahnúť a nebudú pociťovať akékoľvek obmedzenie v ich bežnom živote. Tak ako stresová močová inkontinencia, aj urgentná inkontinencia sa má najprv liečiť neinvazívnymi prostriedkami.

K rozšíreniu poznatkov o tejto problematike prispela aj moja dobrá známa, ktorá má vážne chorého otca. Náročnú starostlivosť o ťažko chorú a imobilnú osobu jej významne uľahčujú nohavičky TENA pre mužov a veľmi užitočné produkty starostlivosti o pokožku v plienkovej oblasti. Podľa jej skúseností je nesmierne dôležitá predovšetkým hygiena intímnych partií a pravidelné čistenie pokožky pri inkontinencii.

Späť k plnohodnotnému životu

Partner podstúpil dlhodobú neinvazívnu liečbu, ktorá býva pri ľahšej forme inkontinencie zväčša veľmi úspešná. Platilo to aj v tomto prípade, keďže príznaky jeho problému s únikom moču sa už po troch mesiacoch od začatia liečby podstatne zlepšili. Pri dlhších cestách a výletoch používa pre istotu aj pomôcky pre ľahšiu formu inkontinencie.

Postupne sa výrazne zlepšil najmä priateľov psychický stav, sebavedomie a v neposlednom rade aj náš partnerský život. Nevyhýbame sa žiadnym spoločenským aktivitám a pravidelne chodíme na dlhé prechádzky do prírody. Ako sami vidíte, skorá diagnostika a včasné riešenie problémov s únikom moču sú základným predpokladom pre návrat k plnohodnotnému a aktívnemu životu.

Pridaj komentár